19 Şubat 2017 Pazar

KLASİK AÇMA


Yağlı falan ama çok lezzetli... Nadiren yapılan ama çok sevilen açma...
KLASİK AÇMA
MALZEMELER
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvı yağ
4 yemek kaşığı yoğurt
2 yumurta(birinin sarısı üzerine)
Yarım paket yaş maya veya 1 yemek kaşığı kuru maya
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı mahlep
Yaklaşık 8 su bardağı un
Sürmek için: Oda sıcaklığında iyice yumuşamış tereyağ veya margarin

Süt,şeker ve maya bir kaba alınıp 15 dakika kabartılır. 5 su bardağı un havuz olarak açılır. Diğer malzemeler eklenip yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamurun ağzı kapatılıp iyice kabarana kadar, tercihen bir gece buzdolabında
mayalandırılır. Mayalanırken ilk birkaç saat arada bir hamuru çıkarıp yoğuralım. Çünkü çok kabarıyor. Klasik usül mayalandırırsak da oda sıcaklığında 2 saat yeterli..
Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayalım. Oval açıp yumuşayan tereyağdan hamurun üzerine sürelim. Rulo sarıp bir elimizle ileri bir elimizle geri yuvarlayıp burgu şekli elde edelim. Hamuru kendi etrafında salyangoz gibi saralım. Yağlı tepsiye dizip üzerine temiz bir bez kapatalım. 35-40 dakika tepside mayalandıralım. Yumurta sarısı sürüp 180 dereceye ısıtılmış fırında pişirelim. Afiyet olsun...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder