15 Şubat 2017 Çarşamba

AŞURE


Çok zahmetli bir o kadar da lezzetli bir tariftir aşure. Ama buğdayı uyuyunca işler birden kolaylaşır. Böyle yaptığınızda kolay kolay dibine de sarmaz. Tek mesaja sığmadığı için ikiye bölüyorum. Devamı bir sonraki mesajda...

AŞURE


MALZEMELER
Yarım kilo aşurelik buğday
1 su bardağı haşlanıp kabuğu soyulmuş nohut
1 su bardağı iyi haşlanmış kuru fasulye
250 gr kuru üzüm
250 gr kuru kayısı
200 gr kuru incir
1 portakal
1 elma
1 ayva
1 paket kuş üzümü
1 tatlı kaşığı karanfil
3 veya 4 adet çubuk tarçın
1 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı pekmez
2 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı gül suyu
1/2 çay kaşığı tuz
Damak tadınıza göre şeker
Süslemek için dilediğiniz kuruyemişler

Öncelikle hazırlığa bir gece evvel başlamalıyız. Buğdayı suyu duru olana kadar iyice yıkıyoruz. Sonra üzerini az geçecek kadar sıcak su koyup 5 dakika haşlıyoruz. Suyunu süzüp üzerini 3-4 parmak geçecek kadar sıcak su koyup kapağını kapatarak bir battaniyenin arasına tenceremizi sarıyoruz.
Üzüm,kayısı,incir ve kuş üzümünü güzelce ayıklayıp yıkıyoruz. Kayısı ve inciri ufak ufak doğruyoruz. Hepsini de ayrı kaplara hafif sıcak bir suyla akşamdan ıslıyoruz.
Ertesi gün buğdayın üzerini açıyoruz. Üzerini 4 parmak geçecek kadar sıcak su ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Akşamdan ıslandığı için yaklaşık yarım saatte buğdaylar açılıp yumuşayacaktır.
Bu arada portakalın kabuğunu beyazını almadan soyup 1/4'ünü minik minik doğruyoruz. Üzerine biraz su ekleyip 5 dakika kaynatıp süzüyoruz. Tekrar su ve bu defa 1 tatlı kaşığı da şeker ekleyerek 5 dakika daha kaynatıyoruz.
Süzüp kenara alıyoruz. Portakalın beyaz kabuğunu soyup atıyoruz. Portakalı küp küp doğruyoruz. Elmaları da soyup küp küp doğruyoruz. Ayvayı soyup doğradıktan sonra az suyla 5 dakika haşlıyoruz ama suyunu dökmüyoruz. Aşureye bu şekilde eklenecek.

Karanfilleri 1 çay bardağı su ile kaynatıp süzüyoruz. Suyunu katmamız gerekiyor. Taneleri atıyoruz.
Buğday yumuşayıp açılınca kuru fasulye ve nohut ekleyip 10 dakika kaynatıyoruz
Sonra üzüm,kayısı,incir,kuş üzümü ilave edip 5 dakika daha kaynatıyoruz. Meyveler, portakal kabukları,karanfil suyu ve kalan tüm malzemeleri katıyoruz. Sadece şekeri koymadan 5 dakika daha kaynatıyoruz. Şekeri de damak tadımıza göre ayarlayıp suyu aşurenin 2 parmak üzerine çıkacak şekilde koyuyoruz. 15 dakika daha pişirip ocaktan alıyoruz. İstediğimiz gibi süsleyerek servis ediyoruz. Afiyet olsun...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder