21 Şubat 2017 Salı

DOLMA HARCI VE DOLMALARIN PÜF NOKTALARI



Dolmaların hepsinde aynı iç yapıyorum. Çok lezzetli bir iç harç isteyen soğandan ve yağdan sakınmayacak.. 


DOLMA HARCI


MALZEMELER
4yemek kaşığı sıvı yağ
4 orta boy kuru soğan
1yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 su bardağı pirinç
Bir tutam maydanoz
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 silme tatlı kaşığı sumak
1'er çay kaşığı pulbiber-karabiber-kimyon, 1 tatlı kaşığı tuz


Soğanları doğrayıp kızgın yağda kavuralım. Salçayı ekleyip 2 dakika daha kavurmaya devam edelim. Pirinçleri yıkayıp ekleyelim. 5 dakika daha kavuralım. Baharatları ve nar ekşisini ekleyip yarım su bardağı sıcak su ekleyelim. Kapağını kapatıp suyunu çekene kadar pişirelim. Altını kapatınca ince kıydığımız maydanozu ekleyelim.
Bu yöntemle hem iç biraz piştiği hem de kuru sebzeler iyice yumuşadığı için pişme süresi kısa oluyor.


Püf Noktası:
1. Lahana saracaksanız sezonun ilk lahanalarından alıp haşlayıp buzluğa istifleyin. Sonra çıkan lahanalar sert ve kalın oluyor.
2. Yaprağınızı salamura saklamak zorunda değilsiniz haşlayıp buzlukta da saklayabilirsiniz. Böylece tuzunun çıkması için ıslama sorunu olmuyor. Plastik içecek şişelerine de dolduruyorlar ama tamamen kanserojen...
3. Biber dolması yaparken de içi bu şekilde pişirmenizi tavsiye ederim. Ama etki yapacaksanız çiğden daha iyi...
4. Yaprağınuz azsa ve küçük bir tencerede pişecekse dik dik dizin ki gevşemesin. Yanı boş kalırsa patates yıkayıp sıkıştırın. O patates de çok lezzetli oluyor.
5. Biberlerin saplarını kapak olarak kullanmayacaksanız çekirdeklerini temizleyip menemene katabilirsiniz:))
6.Lahana sarmasını pişirirken mutlaka birkaç diş sarımsak ekleyin.
7.Yaprak sarmasını soğuk su ile kısık ateşte pişirirseniz daha kısa sürede pişiyor.
8. Kapya biberden dolma yapacaksanız biber çok iyi kızarmış olmalı. Pembe gibi veya göklü yeşilli yerleri olan biberleri kullanmayın. Bir de biber çok ince olmamalı, etli olmalı...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder