12 Şubat 2017 Pazar

HELVA-İ HAKANİ


Helva-i Hakani tarifini izledim Nursel'in Mutfağında... Şerbetinde şeker yerine bal kullanılıyor. İçinde de badem var... Ama bal çok pahalı olduğu için baldan kısarak ve evde badem olmadığı için ceviz koyarak denedim. Yağ ve kaymak ölçülerinden de birer yemek kaşığı düştüm. Ben pek yağlı sevmiyorum helvaları. Az kuru olacak bana... Haliyle helva da başka bir şekle büründü. Ama bu da çok güzel oldu.

ÇAKMA HELVA-İ HAKANİ

MALZEMELER
Yarımşar su bardağı un, buğday nişastası ve pirinç unu
2 dolu yemek kaşığı tereyağ
Bir su bardağı ceviz içi
2 dolu yemek kaşığı kaymak
3 su bardağı süt
1.5-2 su bardağı şeker
3 çorba kaşığı bal

Şerbet için süt ve şekeri tencereye alalım. Karıştırıp ocağa koyalım. Aynı anda yağı erimesi için tavaya alalım.
Kenarda un,pirinç unu ve buğday nişasatasını bir kasede karıştıralım. Eriyen yağda rengi iyice dönene kadar kavuralım. Bu arada şerbet kaynayacaktır. Altını kapatıp balı ekleyip eriyene kadar karıştıralım. Ben şekeri 2 bardak kullandım. Daha az veya çok damak tadınıza kalmış. Cevizleri kavrulmaya devam eden helvaya ekleyip yavaş yavaş şerbeti dökelim. Bu esnada helvayı karıştırmaya devam edelim. Şerbeti çekene kadar karıştıralım. Ocağı kapatıp 2 kaşık kaymak ekleyelim. Karıştırmadan önce 2-3 dakika dinlendirelim. Bu arada kaymak eriyip üzerine biraz dağılacak. Kapağı açıp karıştıralım. Ben malzemeleri değiştirdiğim için topak şekli verdim. Normal hali biraz daha cıvık ve tabağa yayılıyor. Afiyet olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder