13 Haziran 2017 Salı

ŞAMBALİ (ŞAM TATLISI)

ŞAMBALİ (Küçük Kare Borcama)
MALZEMELER
3/4 su bardağı sulu yoğurt
Yarım su bardağından az eksik su
2 su bardağı irmik  
Yarım su bardağı un
Yarım su bardağı toz şeker
1 paket vanilin  
1 çay kaşığı karbonat
7-8 damla limon suyu
1 yemek kaşığı pekmez  ,yer fıstığı
Şerbeti için:
3.5  su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
 Küçük aileler için küçük borcama Şambali yapalım. Yoğurt ve suyu bir  kasede çırpalım. Küçük kare borcamı tereyağ ile yağlayıp un serpelim. İrmik,un,şeker ve vanilini karıştıralım. Ortasına karbonatı döküp üzerine 7-8 damla limon sıkarak köpürtelim. Yoğurdu dökerek kaşıkla malzemelerin harmanlanmasını sağlayalım. Yağladığımız borcama harcı dökelim. Kekten yoğun hamurdan cıvık olacak. Elimizle düzeltelim. Üzerindeki pürüzler gitsin diye elimizi hafif ıslatıp elimizle düzeltelim. Üzerine streç film çekip en az 1 saat dinlendirelim. Bu sürenin sonunda hamur hem biraz kabaracak (irmikler şiştiği için) hem de katılaşacak. Pekmezi elimizle tatlının üzerine yayalım. Böylece nar gibi kızaracaktır. Dilediğimiz büyüklükte dilimleyelim. Üzerilerine yarım yer fıstıklarını bastırmadan dizelim ki içine gömülmesin. Fıstık sevmiyorsanız badem de olur. 160 dereceye ısıtılmış fırının alt katında yaklaşık 35-40 dakika pişirelim. Pekmez üstünü daha erken kızartacağı için altı da kızarsın diye en alt katı tercih ediyoruz. Tatlıyı fırına koyduğumuzda şerbeti hazırlayalım. Şerbeti yüksek ateşte kaynatmamız gerekiyor. Yoğun bir şerbet olması şart. Kaynara çıkan şerbete 10 dakika sonra limon suyu ekleyip 5 dakika daha kaynatıyoruz. Tatlı pişene kadar şerbet kenarda soğuyacak. Fırından çıkan tatlıyı tekrar keselim. Sıcak tatlının üzerine ilk harareti çıkmış orta sıcaklıktaki şerbeti dökelim. Fişini çektiğimiz fırına tekrar koyalım ama kapağı kapatmayalım. Fırın tamamen soğuyunca kapağını kapatıp en az 5-6 saat mümkünse 1 gece soğuk fırında bekletelim. Afiyet olsun...
 NOT 1: Şerbetin yoğun bir kıvamda olması gerekiyor. Ocağınızın ayarına göre kaynatma süresi uzayabilir. Ancak ağda gibi yoğun olmasın.
NOT 2: 160'tan daha yüksek derecede pişirmeyelim ki sertleşmesin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder