30 Haziran 2017 Cuma

KARADUT PEKMEZİ

KARADUT PEKMEZİ
MALZEMELER
Karadut
İçme suyu

Her derde deva pekmezlerin başında yara ve öksürük düşmanı karadut gelir. Tüm pekmez türlerinden daha az bulunur ve daha pahalıdır. Aslında yapması zor değil ama kaynama süresi uzun...
Pekmezimizi sudan nazikçe geçirerek yıkayalım. Süzüp tencereye alalım. Üstüne çıkacak kadar su koyup ocağa alalım. Ocakta ara ara karıştırarak dutlar iyice yumuşayana kadar kaynatalım. Dutlar yumuşayınca un veya şeker çuvalı gibi sağlam bir torbayı geniş bir leğene koyalım ve dutları bu çuvala dökelim. Bastırarak suyunun iyice çıkmasını sağlayalım. Kalan posayı çelik makarna süzgecine döküp ezerek altına geçen kısmı da süzdüğümüz pekmeze katalım. Tekrar ocağa alıp kaynatalım. Köpüklerini toplayalım. Pekmezimiz kalınlaşana kadar karıştırarak kaynatmaya devam edelim. 2 saat kadar sürüyor. Benim dutum yaklaşık 9.5 kg idi. Kalan pekmez ise 1.8 kg kadar. İlk sıcağı çıkınca sıcak suya batırdığımız kavanozlara doldurup ağzını kapatalım ve kaldıralım. Afiyet olsun...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder