2 Haziran 2017 Cuma

KOLAY AÇILAN MERDANE BÖREĞİ


KOLAY AÇILAN BÖREK(MERDANE BÖREĞİ)
MALZEMELER
Hamuru için:
3 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
Hamura sürmek için
75 gr tereyağ
1 çay bardağından 1 parmak az sıvı yağ
İç harç:
3 adet yemeklik doğranmış soğan  
100 gr kavrulmuş kıyma
2 adet küp doğranmış domates
Tuz, karabiber, pulbiber, kimyon
 Açmak için 1 çay bardağı un    

Sadece merdaneyle kolayca açılan çıtır çıtır bir börek. Ramazanda davet sofralarına çok yakışır bence.
Hamur için yoğurma kabına unu alıp ortasını açalım. Unun üzerine tuzu serpip diğer malzemeleri ortadaki havuza dökelim. İçten dışa doğru önce karıştıralım sonra da hamuru elimizden kurtulana kadar iyice yoğuralım. En az yarım saat mümkünse bir saat dinlendirelim. Hamuru rulo gibi uzatıp 15 eşit parçaya bölelim. Cevizden biraz büyük beze yapalım. Bezelerin üzerini kapatıp bekletelim. Bu arada iç harcı hazırlayalım. Soğanları az yağda kavurup domatesleri ekleyelim. Birkaç dakika kavurmaya devam edip kıyma ve baharatları ilave edip karıştıralım ve soğuması için kenara alalım. Tereyağı da eritip sıvı yağ ile karıştıralım. Hamurları açmak için tezgaha un serpelim. Merdane ile tatlı tabağına yakın ebatta açalım. Her hamuru fırça ile yağlayalım. 8 hamur olunca bu hamura yağ sürmeden az un serpip tepsinin kenarlarına az taşacak şekilde inceltelim. Üzerine iç harcı serpelim. Kalan 7 hamuru aralarını yağlayıp en üsttekini yağlamadan hazır edelim. Yine az unla bu sefer tepsi boyunda inceltelim. İç harcın üzerine serip alttaki hamurun sarkan kenarı ile birleştirelim. Dilediğimiz gibi dilimleyip kalan yağı üzerine sürelim. 190-200 derecede alt üst kızarana kadar pişirelim. 20 dakika dinlendirip servis edelim. Böreği açmak el çabukluğunuza bağlı olarak 25-40 dakika arası sürer. Daha fazla değil:))Afiyet olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder