24 Temmuz 2017 Pazartesi

TAZE YAPRAK SARMASI

TAZE YAPRAK SARMASI (ZEYTİNYAĞLI)
MALZEMELER  
Yarım kilo taze asma yaprağı
İçi için:
1 çay bardağı sıvı yağ
4 orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2.5 su bardağı pirinç
Bir tutam maydanoz
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı sumak
1'er çay kaşığı pulbiber-karabiber-kimyon, 2 tatlı kaşığı tuz
Üzerine:
2 su bardağı sıcak su
1 çay bardağı zeytinyağ
Limon dilimleri
                             
Mis gibi ekşi asma yapraklarına kavuştuk çok şükür. Bu kadar yağ çok demeyin lütfen elinizi korkak alıştırmayın. Taze zeytinyağlı saracaksanız salamuradan daha fazla yağ ister yumuşamak için...
 Yaprakları haşlamak için bir tencerede suyumuzu kaynatalım. Kaynayan suya 20 tane kadar yaprak atıp rengi sararana kadar kevgirle bir iki kez ters yüz ederek haşlanmasını bekleyelim. Ben çok yaprağı aynı anda atmıyorum ki rahat haşlansın ve rengi çabuk dönsün. Yaprakları kenarda soğumaya alalım. İç harcımızı hazırlamaya geçelim.
Soğanları doğrayıp kızgın yağda kavuralım. Salçayı ekleyip 2 dakika daha kavurmaya devam edelim. Pirinçleri yıkayıp ekleyelim. 5 dakika daha kavuralım. Baharatları ve nar ekşisini ekleyip birkaç dakika daha pişirelim. Altını kapatınca ince kıydığımız maydanozu ekleyelim.
Yaprağımızın sapını kesip damarlı sert kısmı üstte kalacak şekilde tahtanın üzerine koyalım. 1 tatlı kaşığı iç harcı uzunlamasına yayıp kenarlarını içe katlayıp saralım. Saplarını tencerenin tabanına döşeyip sarmalarımızı arada boşluk kalmayacak şekilde ister enine ister dikine dizelim. Üzerine limon dilimleri yerleştirip dolma taşı veya tabak kapatıp zeytinyağını dökelim ve üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyelim.Orta ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirelim. Yaprağın cinsine göre pişme süresi değişir. Benim yaprağım 35 dakikada pişti
 İhtiyaç olursa su takviyesi yapılabilir. Afiyet olsun...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder