5 Temmuz 2017 Çarşamba

BABAGANNUŞ YATAĞINDA FELLAH KÖFTE

BABAGANNUŞ YATAĞINDA FELLAH KÖFTESİ
MALZEMELER
Babagannuş için:
3 tane közlenmiş patlıcan
1 adet közlenmiş kapya biber
1 adet közlenmiş yeşil köy biberi
1 adet küçük kuru soğan
1 silme tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
1 adet domates
6-7 dal maydanoz
Yarımşar çay kaşığı tuz, pulbiber, karabiber, sumak ve nane
Yarım limon suyu
1 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağ
  Fellah köftesi için: Hamuru için:
1 su bardağı köftelik bulgur
Yarım su bardağı irmik
2 yemek kaşığı un
1 küçük yumurta
Bulgurun üzerini geçecek kadar kaynar su (yaklaşık 1 su bardağı)
1'er çay kaşığı pulbiber,karabiber,tuz
1 küçük boy rendelenmiş soğan
1 silme tatlı kaşığı biber salçası
Haşlamak için: 3-3.5 su bardağı kaynar su
Sosu için: 1 silme yemek kaşığı tereyağ, 1 silme yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası, yarım çay bardağı köftenin haşlama suyundan
Üzerine: Maydanoz, arzuya göre sarımsaklı yoğurt
 Patlıcan salatası ve fellah köfteyi aynı tabakta sunup  üzerine yoğurt sos dökmek bize çok cazip geldi. Çok lezzetli oldu. Tavsiye ederim.
Önce salatayı hazırlayalım. Patlıcan ve köz biberleri ufak doğrayalım. Soğanı doğrayıp sıvı yağda kavurup baharatları ve biber salçasını ekleyip 1 dakika daha kavuralım ve ocaktan alıp patlıcanla karıştıralım. Küp doğranmış domates, ince kıyılmış maydanoz  ve diğer malzemeleri de ekleyip karıştıralım.
Köfteye geçelim.Bulguru üzerini kaynar su ile 5 dakika ıslayalım. Diğer malzemeleri katıp yoğuralım. En az 1 saat ağzı kapalı buzdolabında dinlendirelim.
Çıkarınca bir tepsinin dibini hafif unlayalım, bir kaseye de su koyalım. Ara ara elimizi ıslatarak misketten az büyük köfteler yapalım. Unladığımız tepsiye dizelim. Köftelerin ortasına kurşun kalemin arkası ile küçük bir oyuk yapacak şekilde bastıralım.
Bu arada haşlama suyumuzu kaynatalım. Köfteleri 5 dakika haşlayıp süzerek servis kasemize veya borcama alalım. Süzerken yarım çay bardağı su ayıralım.
Tereyağı bir tavada eritelim. Salçaları ekleyip bir iki dakika kavuralım. Ayırdığımız haşlama suyunu da ekleyip bir iki kez tıkırdayınca altını söndürelim.
Sosumuzu köftenin üzerine gezdirip ince kıyılmış maydanoz serpelim.
Dilerseniz önce köfteyi hazırlayıp sonra salatayı da hazırlayabilirsiniz.
Servis tabağına patlıcan salatasından 3-4 yemek kaşığı yayıp ortasına köfte koyalım. Serviste yoğurt sos tavsiye ederim. Afiyet olsun...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder