6 Mart 2017 Pazartesi

TURŞU


Kütür kütür lezzetli bir turşunun ilk adımı kornişon kullanmak sanırım. Bir de ölçüye dikkat etmek...


TURŞU


MALZEMELER
2.5 kg yıkanmış kornişon
Yarım kilo acı tatlı karışık ince yeşil biber
1 kg turşuluk domates
10 tane cin biber
Yarım bağ maydanoz
1 tane limon
5-6 tane nohut
2 su bardağından bir parmak eksik kaya tuzu
2 su bardağına yakın sirke
1 büyük baş ayıklanmış sarımsak
5 l itre kaynatılıp soğutulmuş dinlenmiş su veya hazır içme suyu


Suya sirke ve tuzu karıştıralım. Ara ara karıştırarak tuz eriyene kadar bekleyelim. Cam kavanozun dibine nohutları atalım. Salatalık,biber,domatesleri istediğimiz gibi dizelim. Ama dizerken ara ara da sarımsak atalım. Dolunca en üste cin
biberleri ekleyelim. Suyu döküp yarım demet maydanozu sapıyla beraber kavanozun ağzına kapayalım. Tam kapağın altına gelecek şekilde limonu 4'e bölüp koyalım. Karanlık ve serin bir yere kaldıralım. Ama ya altına bir leğen,tepsi koyalım ya da 2 tane poşet geçirelim. Taşma ihtimali var çünkü... Haftada bir suyu azalmış mı diye kontrol edelim. Azaldıysa ekleyelim. Havaların durumuna gòre 3-4 hafta sonra hazır olur. Afiyet olsun... Su artacaktır başka bir zaman turşu yapmak üzere kaldırabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder