12 Mart 2017 Pazar

KIYMALI TANDIR BÖREĞÎ

Hamur açamayanların bile zorlanmayacağı bir tarif...
KIYMALI TANDIR BÖREĞİ
MALZEMELER
Hamuru için:
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı yoğurt   suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı sirke
2 tatlı kaşığı tuz
6 su bardağı kadar un

Arasına sürmek için:
125 gr eritilmiş tereyağ
1 çay bardağı sıvı yağ
4 yemek kaşığı tahin

Kıymalı harç:
400 gr kavrulmuş kıyma
2 baş büyük kuru soğan
Bir tutam maydanoz
Tuz,karabiber,pulbiber,kekik kimyon

Üzeri için yumurta sarısı, susam, çörek otu

Hamur malzemeleri yoğurma kabına alınır. Un kontrollü bir şekilde eklenerek yumuşak pufidik bir hamur yoğrulur. Hamur 20 dakika dinlenmeye bırakılır.
Bu arada soğanlar doğranıp az yağda kavrulur. Kıyma ve baharatlar eklenir 2 dakika daha kavrulur. Altı kapatılınca maydanoz ekleyip karıştırılır ve harç soğumaya bırakılır.
Eritilen tereyağa sıvı yağ ve tahin de eklenip karıştırılır.
Hamur 3'e bölünüp beze yapılarak 10 dakika daha dinlendirilir.
Dinlenen hamur unlu tezgahta açılır. Çok büyük açmak için çabalamaya  gerek yok. Yağ karışımı hamurun her yerine fırçayla sürülür. Hamurun ortasına tatlı tabağı kapatılır. Önce + şeklinde,  sonra x şeklinde kesilerek 8 kesik atılıp parçalar rastgele birbirinin üzerine kapatılır. Hamur bir tabağa alınıp yağı donsun diye buzdolabına kaldırılır. Diğer hamurlara da aynı işlem uygulanır. İlk hamurun yağı bu arada donmuş oluyor. O dışarı alınıp merdane ile tepsi büyüklüğünde açılır. Üzerine yağlı karışım sürülür. Yağlanmış tepsiye serilip üzerine harcın yarısı yayılır. İkinci hamur açılıp yağ sürülür ve kalan harç yayılır. 3.hamur açılır üzerine kalan yağ sürülüp dilimlendikten sonra yumurta sarısı sürülür. Susam ve/veya çörek otu serpilir. 180 dereceye ısıtılmış fırında 40 dakikaya yakın pişirilir. 15 dakika üzerine bez örtülüp dinlendirildikten sonra servis edilir. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder