16 Mayıs 2017 Salı

EV YAPIMI SÜRÜLEBİLEN ÇİKOLATA(SARELLE TADINDA)

EV YAPIMI SÜRÜLEBİLEN ÇİKOLATA
MALZEMELER
2 yemek kaşığı un
1 çay bardağı+2 yemek kaşığı süt,    
50 gr yani 1 dolu yemek kaşığı tereyağı
1 paket vanilin
3 yemek kaşığı pudra şekeri
2 dolu yemek kaşığı kakao
80 gr bitter çikolata(benmari usulü eritilmiş)    
1 çay bardağı kavrulmuş fındık içi(robotta çekilmiş)
Özellikle 30'lu yaşlardan 40'lara doğru yürüyenler bu lezzeti iyi bilir. Bizim çocukluğumuzda pastanelerde sürülebilen çikolatalar satılırdı. Çeşmesi olan kocaman damacana gibi kaplardan doldurulurdu. Bu tarif o lezzette. Buram buram kavrulmuş fındık ve çikolata kokuyor.
Fındıklar kavrulmuş bile olsa tavaya alıp kokusu çıkana ve hafif tengi dönene kadar birkaç dakika kavuralım. Robota alıp incecik olana kadar çekelim.
Çikolatayı ısıya dayanıklı bir kaba koyalım. İçine su doldurarak ateşe koyduğumuz başka bir kabın üzerine oturtalım. Üstteki kap alttaki suya temas etmesin. Su kaynadıkça üstte  kaptaki çikolata eriyecek.Çikolatamız erirken yanmaz tavaya tereyağı alıp eritelim. Unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavuralım. Ben kısık ateşte 3 dakika kadar kavurdum. Yeterli oldu.  Kavurduğumuz unu ateşten alarak geniş bir kaseye boşaltalım ve karıştırarak soğutalım. Eriyen çikolatamızı da ocaktan alıp soğumaya bırakalım. Unumuzun üzerine pudra şekeri,kakao ,süt ve vanilyayı ekleyip çırpma teli ile karıştıralım. Sütü yavaş yavaş eklersek  un kavrulmuş olduğu için topaklanmadan kolayca karışıyor. Erittiğimiz çikolatayıda ılıkken ekleyerek  karıştıralım.Fındığı ilave edelim tekrar karıştırarak kullanacağımız kaba alalım. Dilerseniz robotta da karıştırabilirsiniz ama inanın gerek yok.  Ben bir kahvaltılık kadarını dışarda bıraktım. Bozulma olmuyor. Büyük kabı dolapta saklıyorum. Kahvaltıdan bir süre önce çıkarınca oda sıcaklığında tekrar yumuşuyor. Sertliği sizi korkutmasın.AFİYET OLSUN..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder