18 Nisan 2017 Salı

TULUMBA TATLISI

TULUMBA TATLISI
MALZEMELER
Hamuru için:
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tutam tuz
1 su bardağı+1 dolu yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı irmik
Yarım yemek kaşığı nişasta
1 büyük yumurta    
Şerbeti için:
2 su bardağından 1 parmak eksik şeker
1.5 su bardağı su
1 dilim limon
  Kızartmak için 2.5 su bardağı sıvıyağ
Önce şerbeti kaynatalım. Su ve şekeri tencereye alıp kaynatalım. Kaynayınca altını kısıp 10 dakika vakit tutalım. 10.dakikada limonu içine atalım. 5 dakika daha kaynatalım. Kıvamlı bir şerbet olması gerekiyor. Eğer çok kaynattıysanız içine az sıcak su koyup karıştırarak inceltebilirsiniz. Şerbeti en az 2-3 saat bekletelim. Bir gün önceden bile hazırlayabiliriz.
Hamuru için su, tereyağ, tuz ve şekeri kaynatalım. Kaynayınca unu eleyerek içine alalım ve tahta kaşıkla karıştırarak 2 dakika pişirelim. Hamuru ılıyana kadar bekletelim. Ilıyınca içine yumurtayı kırıp yedirelim. Nişasta ve irmiği de ekleyip yoğuralım. Az cıvık bir hamur olacak. Sıkma torbanız varsa ona doldurabilirsiniz. Tencereye  yağı  alıp altını yakmadan sıkma torbasıyla sıkıp istediğimiz büyüklükte keserek hamurları bırakabiliriz. Benim gibi sizin de sıkma torbanız yoksa tırtıl kurabiye kalıbı kullanabilirsiniz. Ben sağ elime eldiven giydim. Bir kaseye az su koydum. Hamuru sağ elimle bastırıp suyla hafif ısladığım sol elimle de kestim. Kestiğim tatlıları yağlı kağıdın üstüne dizdim. Hepsini şekillendirince yarısını soğuk yağa bıraktım. Yağın altını harlı ateşe yaktım. Tatlılar yağın yüzüne çıkınca en kısık ayara aldım. Arada kevgirle karıştırarak yavaş
yavaş iyice kızarttım. İstediğimiz yöntemi kullanabiliriz. Kızaran tatlıları yağdan çıkarıp şerbete atalım. Yağın altını kapatalım. İlk kızaran tatlıları 2 dakika şerbette durduktan sonra ikinci bir kevgirle süzüp şerbetten çıkaralım.  Yağ iyice soğuyunca diğer tatlıları da atıp kızartalım. Yine 2 dakika şerbette bekletelim ve çıkaralım. Tatlıları üstü açık dinlendirelim ki yumuşamasın. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder