24 Ağustos 2017 Perşembe

KIŞLIK TARHANA

KIŞLIK TARHANA ( ANNE USULÜ)
MALZEMELER
6-7 kg un
4 kg yoğurt                      
3 kg domates
1.5 kg kuru soğan
1 kg kapya biber
1 kg köy biberi
250 gr cin biber
5 avuç tuz
1 demet dereotu
Yarım demet nane
1 su bardağı nohut
Annemin usulü ile yaptığımız tarhanayı adım adım anlatıyorum:
1. 5 litre süt alalım. Kaynadıktan 20 dakika sonra ocaktan alıp yaklaşık 1-1.5  saat sonra henüz sıcakken mayalayalım. Yoğurt ekşi olmalı.
2. Nohutları akşamdan ıslayıp sabah robotta çekelim ve yoğurdumuza katıp sıcak bir yere koyalım ki yoğurt iyice ekşisin.
3. Biz yoğurdu 2 gün ekşittik. Sonra harcı hazırlamak için iki tencere ayarlayalım. Soğanları robottan çekip iki tencereye pay edelim. Domatesleri de 6 parça yapıp iki tencereye bölelim. Tencerenin birine iri doğranmış kapya biberleri, diğerine temizlenmiş köy biberi ve acı biberleri koyalım. Yıkanmış nane ve dereotunu da pay edelim iki tencereye. İki tencereyi de ateşe alıp iyice kaynatalım. Malzemeler iyice yumuşayınca kapya biberli karışımı çelik süzgeçten kaşıkla bastırarak sıcak sıcak geçirelim. Diğer karışımın acı biberlerini içinden alıp onu da süzgeçten geçirelim. Bu iki karışımı bir tencereye alıp bir taşım  kaynatalım.
4. 5 kg unu geniş bir leğene koyalım. Üzerine tuzunu atalım. Fotoğraftaki gibi bir kepçe yoğurttan , bir kepçe domatesli karışımdan kata kata eşit miktarda her iki sıvıdan ekleyerek yoğuralım. Un eklemek gerekecektir. Poğaça hamuruna yakın bir kıvama ulaşınca tamamdır.
5. Üzerini tepsiyle kapatıp birkaç kat bezle saralım. İlk iki gün çok kabaracaktır. Birkaç
saatte bir karıştırmanızı ve en az iki geniş kaba bölmenizi tavsiye ederim.
6. 7-8 gün içinde hamurun kabarıp hacimlenmesi bitecektir. Artık tarhanamız dökülmek için hazır.
7. Dökmek için imkanınız varsa geniş toprak bir düzlüğe gitmenizi tavsiye ederim. Toprağın üzerine kilim, kilimin üzerine pamuklu bez serip yemek kaşığı ile birer kaşıklık parçalar halinde dökmenizi tavsiye ederim. Aynı şeyi evde masa üzerinde de yapabilirsiniz. Bu aşamayı resimleyemedim çünkü köye giderken telefonu unuttum:))
8. Hafif kurudukça tarhana parçalarını elimizle ufalayarak küçültelim. 2 cm'lik parçalar haline gelip nemi yarı yarıya azaldığında elimizle ufalayıp çelik süzgeçten geçirelim ve kurumak üzere bir bez üzerine alalım. Evde yapıyorsanız nemi az daha çektirip robottan da çekebilirsiniz. Ama metal bıçak değmemesi daha iyi olur.  Süzgeç üstünde kalanları tekrar 10 dakika kadar bekletip elle ufalayıp hamur iyice azalana kadar süzgeçten geçirmeye devam edelim.
9. Biz sabah 6.30 gibi başladık. Öğlen 2'de işimiz bitti ama bizimki 3 ölçüydü:) Sonrasında tarhanayı serip iyice kuruyana kadar bekletelim. 7 günde hazırdır inşallah.
Afiyet olsun...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder