10 Ocak 2018 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMASI

ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMASI
MALZEMELER
1 büyükçe lahana
Tuz
Yarım limon
3 litre kaynar su
İç harcı için:
3 su bardağı pirinç
1 su bardağı bulgur
7 adet orta boy soğan
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı kuru nane
1'er tatlı kaşığı tuz, karabiber, pulbiber, sumak
1 çay kaşığı kimyon
Pişirirken üzerine gezdirmek için zeytinyağ
 1 limon ve 4 diş sarımsak
Lahanayı yapraklarına ayıralım. Yıkayalım. Kaynar suyu geniş bir tencereye alıp tuz ve yarım limon atalım. Tek tek veya sığarsa iki iki lahana yapraklarını kaynamakta olan suya bırakalım. Kevgirle üzerine bastırıp çevirerek 1-2 dakika yumuşamasını bekleyip suyunu süzelim ve kenara alalım. Ben orta boy lahana boyutuna gelince ortasını oyup çıkardım. Kaynamakta olan suya oturtup 5 dakika bir yüzünü, daha sonra da 5 dakika diğer yüzünü tencerenin ağzı kapalı durumda haşladım. Tek tek uğraşmadım.
Lahanalar soğurken soğanları soyup robotta çekelim. Sıvıyağda kavurup salçaları ekleyelim. 2 dakika daha kavurup pirinç ve bulguru ekleyelim. 5 dakika daha kavurup baharatları ekleyelim. 1 çay bardağı sıcak su ekleyip suyunu çekene kadar pişirelim. Lahana yapraklarının ortasındaki sert damarı kesip çıkaralım. Yaprakları istediğimiz ölçüde keselim. Bir ucuna iç harçtan koyup kenarları içeri kapatıp yuvarlayarak saralım. Tencerenin tabanına lahanaların kesip çıkardığımız damarlarını kaplayalım. Üzerine sıkıca sarmaları dizelim. Üzerine 1 limonu dilimleyip 4 diş sarımsağı ince ince uzunlamasına doğrayıp 2 su bardağı sıcak su ekleyelim. Zeytinyağ gezdirip dolma taşı veya porselen tabak yerleştirdikten sonra tencerenin  kapağını kapatıp kısık ateşte 30 dakika kadar yumuşayana kadar pişirelim. Arada suyunu kontrol edip çekmişse eklemeyi unutmayın. Afiyet olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder