10 Mayıs 2020 Pazar

TEREYAĞLI AÇMA KETE

TEREYAĞLI KETE
MALZEMELER
2 su bardağı ılık süt
1 küp yaş maya
2 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
2 yumurta akı (sarılar üzeri için ayrılacak)
3 çay kaşığı tuz
6.5-7 su bardağı un
Arası için:
200 gr (4 dolu yemek kaşığı) eritilmiş tereyağı
Üzeri için:
2 yumurta sarısı

Maya, şeker ve ılık sütü yoğurma kabına alalım. Kapağını kapatıp 10 dakika aktifleşmesini bekleyelim. Tuz, yumurta akları ve yağı ekleyip karıştıralım. Kontrollü bir şekilde un ekleyerek yumuşak bir hamur yoğuralım. Üzerini kapatıp 1 saat mayalandıralım. Hamuru rulo yapıp 12 parçaya bölelim ve beze yapalım. Üzerine bez kapatıp 10 dakika dinlendirelim. Tereyağı eritelim. İlk bezeyi açalım. Üzerini yağlayalım. Fotoğraftaki gibi katlarının her birini yağlayarak kare şeklinde katlayalım. Ikinci hamuru da aynı şekilde hazırlayalım. Üçüncüyü açıp yağladıktan sonra diğer ikisini bu hamurun ortasına koyalım. Katlari bu hamurların üzerine kapatarak ve yağlayarak büyük bir kare elde edelim. Üzerine bir bez örtüp yağı donana kadar bekletelim. Çabuk olsun derseniz dolaba koyabilirsiniz. Merdane ile açıp dilediğimiz büyüklüğe göre 6-9 veya 12'ye kesebiliriz. Şekil mutlaka kare olsun. Uçlarını zaef gibi içeri kapatalım. Yağlı kağıt serili tepsiye alıp bez örtelim.15 dakika dinlendikten sonra yumurta sarısı sürelim. Dilerseniz susam, çörek otu serpebilirsiniz veya çatalla çizebilirsiniz. 190 dereceye ısıtılmış fırında kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirelim. Afiyet olsun...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder