4 Mayıs 2020 Pazartesi

OKLAVASIZ AÇMA BÖREK

OKLAVASIZ AÇMA BÖREK
MALZEMELER
Hamuru için:
5 su bardağı un
2.5 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı instant maya
Katlara sürmek için:
1 su bardağı sıvı yağ
İç harç için:
3 orta boy soğan
1 bağ ıspanak
1'er çay kaşığı tuz, karabiber, pulbiber
1 kase köy peyniri veya lor peyniri
Üzerine 1 yumurta sarısı

Bu börek yapılış olarak çarşaf böreğine benziyor. Ama bekleme aşamaları biraz farklı.
Önce 4 su bardağı un, maya ve tuzu yoğurma kabına alalım. Üzerine suyu azar azar ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurmamız lazım. Ben toparlamak için 1 bardak daha un kullandım. Siz toparlanmasına göre ayarlayın. En az 10 dakika hamuru yoğurmamız iyi açılması için önemli. 11 veya 12 beze olacak şekilde hamuru kesip yuvarlak bezeleri bir bezin içinde, üstü kapalı 1 saat bekletelim. Bu arada soğanları kavuralım. Ispanağı ekleyip çok az öldürelim, baharatlarını ekleyelim ve soğuyunca fazla suyunu sıkalım. Peyniri ekleyip kenara alalım. Bekleyen bezeleri ilkinden başlayarak merdane ile tatlı tabağından az büyük açıp üzerine bol yağ sürelim ve hamuru D şeklinde katlayıp bezin arasında bekletelim. 30 dakika dinlenmesi gerekecek. Ellerimizi biraz yağlayıp ilk hamuru elimize alalım. Ellerimizle biraz çekip aynı çarşaf böreği yapar gibi bezin üzerinde koyalım. Bir elimizle hamurun ortasını hafifçe tutarak diğer elimizle kenardan çekerek hamuru olabildiğince inceltelim. Bir köşesine iç harc koyup rulo şeklinde saralım. Sonra ister gül şeklinde isterseniz benim yaptığım şekilde dolayabilir veya düz şekilde ruloları yağlı kağıt serili tepsiye dizebilirsiniz. Üzerlerine kalan yağın içine kırılmış yumurta sarısı sürüp vaktiniz varsa 180 dereceye, yoksa 200 dereceye ısıtılmış fırında pişirebilirsiniz. Pişince üzerine 5 dakikalığına örtü örtüp sonra örtüyü kaldıralım ki çıtır kalsın. Afiyet olsun...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder