21 Kasım 2017 Salı

BAKLAVA BÖREK

BAKLAVA BÖREK
MALZEMELER
1 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
1.5 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
5.5 su bardağı kadar un

Açmak için yarım su bardağı un
Aralara serpmek için yaklaşık 1 su bardağı buğday nişastası

Dilediğiniz bir iç harç( Ben patatesli yaptım.)

3/4 su bardağı sıvı yağ+ 1 yemek kaşığı tereyağ

Baklava mantığı ile yapılan çok lezzetli çıtır çıtır bir börek. Ama yaparken püf noktalarına dikkat etmeliyiz.
1. Çok fazla un koymayın. Elinizden kurtulan bir hamur yapmanız yeterli.
2. Açarken az unla açıp üst üste koyarken aralara bir tatlı kaşığı nişasta serpip elimizle dağıtalım. Topak olup kalmasın.
3. Üzerine yağı dökmeden mutlaka dilimleyin. Tereyağı eritip sıvı yağ ile karıştırıp dökün.
Tüm malzemeleri karıştırıp kontrollü bir şekilde un ekleyerek elden kurtulan bir hamur yoğuralım. Yumuşak bir hamur olacak. Üzerini örtüp 20-25 dakika dinlendirelim. Bu arada iç harcı hazırlayalım. Ben soğan kavurup ezdiğim haşlanmış patatesleri ve baharatları ekleyerek bir harç yaptım. Hamuru 20 küçük beze yapalım. Bir bezeyi az unlu tezgahta tatlı tabağı büyüklüğünde açıp üzerine 1 tatlı kaşığı nişastayı serpip elimizle yayalım. Diğer 9 bezeyi de açıp tezgaha ve en üstteki hamurun üzerine nişasta serpip tepsi büyüklüğünde açalım. Üzerine harcı yayıp kalan 10 hamuru da aynı şekilde açıp harcın üzerini kapatalım. Böreği dilimleyelim. Tereyağı eritip sıvı yağ ile karıştıralım ve  böreğin üzerine kaşıkla dökelim. Fazla gibi görünebilir ama ara katlara yağ sürülmediği için yağ ancak yetiyor. 170 dereceye ısıtılmış fırının orta katında 35-40 dakika iyice kızarana kadar pişirelim. Fırından alınca üzerine yarım çay bardağı kadar suyu parmak uçlarımızla serpip üzerine bez kapatıp 20 dakika dinlendirdikten sonra servis edelim. Afiyet olsun...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder