11 Eylül 2020 Cuma

TOZ TARHANA

 


TOZ TARHANA
MALZEMELER
2 kg yoğurt
Varsa 1 su bardağı eski tarhana
1 paket instant maya
2 kg kuru soğan
1kg kapya biber
Yarım kg yeşil biber
2 kg etli kırmızı domates
10 tane acı biber
Yarım bağ dereotu
Yarım bağ nane
1 bağ maydanoz
2 dolu yemek kaşığı domates salçası
2 dolu yemek kaşığı biber salçası
2 avuç tuz
1'er yemek kaşığı tatlı pul biber, kekik,zerdeçal
Aldığı kadar un (Yaklaşık 3.5-4 kg)

İlk defa kendi emeğimle tarhana yapmanın haklı gururunu yaşıyorum:) Uzun bir süreç ama çok zahmetli değil. Beklemesi sabır meselesi hepsi bu.
Önce yoğurdu mayalayalım. Biz ekşi sevdiğimiz için ben yoğurdu 1 gün dışarsa bekletip ekşittim. Siz tatlı da kullanabilirsiniz.
Domates, soğan, biberleri iri doğrayıp geniş bir tencerede iyice dağılana kadar pişirelim. Maydanoz, nane ve dereotunu kıyıp katalım 10 dakika da böyle kaynatalım. Robotta çekip çelik kevgirden geçirelim. Baharatları ve salçaları ekleyelim. Karışımı tekrar ocağın üzerine koyup kaynar kaynamaz ocaktan alalım.
Yoğurdu varsa eski tarhana ile karıştırıp içine mayayı ekleyelim. Derin bir leğene 2 kilo kadar un koyalım. Üzerine 2 kepçe yoğurt, 2 kepçe domatesli karışım sırasıyla ekleyip tahta kaşıkla karıştıralım. Kıvamı cıvıyınca un ekleyerek tüm yoğurt ve domates karışım bitene kadar devam edelim. İyice karışınca tuzu ekleyip yoğurmaya başlayalım. Katı bir hamur yoğuracağız. Fotoğrafta gördüğünüz katılık erişte hamuru kıvamında. İyice yoğurduktan sonra hamurun üzerini bezlerle kapatıp mayalanmaya bırakalım. İlk gün çok kabaracaktır. Ben ikide bir karıştırmam derseniz 2 büyük leğene de bölebilirsiniz, ben öyle yaptım. Ilk iki gün günde 3 kez, diğer günler 1 kez karıştırarak 1 hafta bekletelim. Tüm hamur tek kaptaysa siz daha sık karıştırmalısınız. 1 hafta sonunda gece pamuklu bir örtünün üzerini unlayalım. Üzerine tarhana hamurunu büyük parçalar halinde dağıtalım. Sabaha kadar nemi büyük ölçüde çekiliyor. Sabah olunca hamuru dıştan içe bükerek parçalayıp daha küçük parçalar haline getirelim. Bulunduğunuz yer sıcaksa yarım saat, serinse 1 saat sonra tekrar ufalayalım. Üzeri kuruyup hafif beyazlayınca son bir kez ufalayıp başına oturup elimizle ovarak ufaltıp çelik kevgirden eleyelim. Yapışmaması çok önemli. Hemen beze yayalım. Kevgirde kalan iri parçaları hemen kenara alıp tekrar tekrar ufalayarak eleyelim. Unutmadan söyleyeyim robotta çekecekseniz biraz daha kurutmanız gerekir. Ama böyle daha lezzetli oluyor. Ben de en son ufalayamadığım sert parçaları robotta çektim.
Hamur bitince nemi çekilene kadar güneşte, daha sonra ise gölgede veya serin bir odada kurutalım. 3 gün ila 1 hafta arasında kuruyacaktır. Bu ölçüden 6 kg tarhana çıktı. Afiyet olsun. 










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder