13 Haziran 2018 Çarşamba

TAHİNLİ PİDE ( EREĞLİ USULÜ)

TAHİNLİ PİDE
MALZEMELER
3/4 su bardağı ılık süt
Çeyrek su bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1.5 tatlı kaşığı şeker
Yarım paket instant maya
1.5-2 su bardağına yakın un
Arasına:
7 yemek kaşığı tahin
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Serpmek için 1 tatlı kaşığından biraz fazla toz şeker
Üzerine:
Susam

Ereğli usulü tahinli pidede fazla şeker kullanılmaz. Sadece tahinin acılığını kıracak kadar serpilir. Diğer yörelerden farkı bu. Sahurda veya ani gelen misafir için çok çabuk hazırlayabilir ve pişirebilirsiniz hamur mayalandıktan sonra...
Hamur için yoğurma kabına 1 su bardağı un alıp üzerine diğer malzemeler eklenir ve karıştırılır. Elden kurtulan bir hamur olana kadar azar azar un eklenerek yoğurulur. Üzerine streç film çekilip 30 dakika dinlendirilir.
Kasede yağ ve tahin karıştırılır. Mayalanan hamur 2'ye bölünür. Beze yapılıp   unlanarak açabildiğiniz kadar açılır. Üzerine tahinli karışımın yarısı her yere gelecek şekilde yayılır. Elle her yere denk gelecek şekilde azar azar şeker serpilir. Hamur bir ucundan başlanıp sarılarak rulo yapılır. Sonra da salyangoz şeklinde sarılır. Bir tabağa alınıp tahini donana kadar buzdolabında veya buzlukta bekletilir.    Tekrar tezgaha alınıp 1 parmak kalınlığa gelene kadar oklavayla inceltilir. Yaklaşık olarak yuvarlak pide boyuna geliyor.
Üzerine bol susam serpilir. Yağlı kağıt serili tepside  10 dakika bekletilip fırının en yüksek ayarında;hatta varsa davul fırında pişirilir. Pidemiz 10 dakika sonra hazır. Bu ölçü 2 tane için... Afiyet olsun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder