21 Kasım 2020 Cumartesi

ÇITIR TEPSİ KADAYIFI

 


CEVİZLİ ÇITIR TEPSİ KADAYIFI

MALZEMELER

500 gr tel kadayıf

150 gr tereyağ (3 dolu büyük tahta kaşığı)

1 çay bardağı sıvı yağ
1 büyük kase dövülmüş ceviz

Şerbeti için:
4 su bardağı toz şeker
4.5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu

Şerbeti için su ve şekeri tencereye alıp şeker eriyene kadar karıştıralım. Kısık ateşte 17-18 dakika kaynattıktan sonra limon suyunu ekleyip bir 5 dakika daha kaynatalım ve ocaktan alıp soğumaya bırakalım.
Tereyağını eritelim. Ilıması için ara ara karıştıralım. Sıvı yağı da ekleyip karıştıralım. Tel kadayıfları derin bir kaba alıp elimizle parçalayalım. Üzerine yağı gezdirip iyice karıştıralım. Midi fırın tepsisi veya dikdörtgen borcam boyutunda bir tepsiyi yağlayalım. Kadayıfın yarısını tepsiye yayıp incecik olana kadar iyice bastırarak sıkıştıralım. Sıkıştırmak için yumruk veya kavanoz dibi kullanabiliriz. Üzerine bolca ceviz yayalım. Kalan kadayıfı üzerine yayıp güzelce sıkıştıralım. 200 dereceye ısıtılmış fırında kenarları iyice kızarana kadar pişirip aynı boyutta bir tepsiye tatlıyı ters çevirelim ve diğer yüzünün de pişmesini sağlayalım. Fırından aldığımız tepsiyi 2-3 dakika dışarda bekletelim ki ilk sıcağı çıksın. Sonra kepçe kepçe gezdirerek şerbetini verelim. Çıtır olsun istiyorsak üzerine tepsi kapatmayalım. Böyle yaparsak altı ve üstü çıtır, ortası yumuşak olur. 3 saat kadar bekleyince şerbetini tamamen çekecektir.
Tatlı sevmiyorsanız şerbetini 3.5'a 4 yapabilirsiniz. Üzerine sadece ceviz veya tahin cevizle servis edelim. Afiyet olsun.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder