Zor görünse de ben bile acemiyken yaptıysam kolay bir tariftir diye paylaşmak istedim. Çıtır çıtır hem sıcakken hem soğuduğunda çok lezzetli bir tarif. Buzlukta da saklanabilir.
HAŞHAŞ EZMELİ TAHİNLİ AÇMA
MALZEMELER: 1 su bardağı ılık süt, 1 su bardağı ılık su,1 çay bardağı sıvı yağ, 1 paket yaş maya, 1 çorba kaşığı şeker, 1 çorba kaşığı tuz, 4-5 bardak un
İÇİ İÇİN: 4 yemek kaşığı haşhaş ezmesi, 4 yemek kaşığı tahin,1 su bardağı iri kıyılmış ceviz içi,1 çay bardağı susam,3 yemek kaşığı sıvı yağ ( İç malzemeleri bir kapta karıştırılır.)
Süt,şeker ve maya karıştırılıp 15 dakika kabarması beklenir. 4 bardak un yoğurma kabına alınıp ortası havuz gibi açılıp tüm malzemeler ortaya dökülür. Yoğururken kontrollü olarak 1 ila 2 bardak kadar un eklenerek cıvık bir hamur yoğurulup 1 saat mayalandırılır. Hamur 5 parçaya bölünüp beze yapılarak üzeri örtülüp 10 dakika dinlendirilir. Tezgah unlanıp bir beze dikdörtgen açılır. Merdaneyle daha kolay oluyor onu tavsiye edebilirim. Bezenin üzerine karışım fotoğraftaki gibi yayılır. 5 beze bu şekilde açılıp iç harç sürülerek üst üste koyulur.Son hali fotoğraftaki gibi olacak. Hamur 4 tarafından çekilerek 1 cm'ye kadar inceltilir. Hamur enine kesilir. Boyuna 2 cm kalınlığında şeritler kesilir. Açma yapar gibi şerit iki ucundan tutulup bir elimizle sağa bir elimizle sola döndürülür sonra da pişmiş halinde görülen salyangoz şekli verilir.180 dereceye önceden ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder