ÇITIR LOKMA TATLISI
MALZEMELER
3 su bardağı un
2 su bardağı su
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı şeker
Yarım silme çay kaşığı tuz
Kızartmak için yarım litreden fazla sıvı yağ
Şerbeti için:
2 su bardağı su
2 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker
1 dilim limon
Lokmanın yumuşamaması için önce şerbeti hazırlayıp iyice soğutmak gerekir. Bir akşam önce bile hazırlanabilir.
Su ve şekeri tencereye alıp karıştıralım. Kaynayınca altını kısıp 15 dakika kaynatalım. Sonra da limonu ekleyip 5 dakika daha kaynatalım. Ocağın harına göre değişebilir süre ama kıvam şöyle olacak: Baş parmağınızın tırnağının üzerine damlattığınızda hemen akmayacak.
Şerbeti iyice soğutmayı unutmayalım.
Hamur malzemelerini bir kaba alıp elimizle çarparak iyice yoğuralım. 2 katına çıkana kadar mayalandıralım. Tekrar yoğurup tekrar mayalandıralım. En az 1-1.5 saat mayalansın. Ne kadar mayalanırsa o kadar güzel kabarır ve içi hamur kalmaz.
Tencereye yağı koyup kızdıralım. Hamurdan elimizi yumruk yapar gibi yapıp avcumuza alalım. Hafifçe sıkalım. Sıvı yağa batırılmış çay veya tatlı kaşığıyla yumruğumuzun üzerinde kalan hamuru alıp yağa atalım. Lokmalar önce dibe batıp sonra yüzeye çıkacaktır. Lokmaları sık sık karıştırak kızartalım.
Yağdan alır almaz soğuk şerbetin içine atıp 2 dakika bekleyelim. Servis tabağına alıp yerken yine şerbet eklenebilir. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder